Fenntarthatósági szabadulószobák - fenntartható táplálkozás
"Fenntarthatósági "szabadulószobák" középiskolások számára!
Téma-választék:
- fenntartható táplálkozás
- fenntartható divat
- fenntartható közlekedés
A kidolgozott óravázlatok, játékos formában, szabadulószobás "módszertan" segítségével helyezik fókuszba a kulcsfogalmakat a diákok számára. Fontos: a feladatokat, kvízeket általában úgy adom közre, hogy a jó megoldást kivastagítom! Ez a ti példányotok! A játékosoknak nyilván ne így adjátok oda...(:
Az óravázlatok általános felépítése:
- elméleti bevezető ( a foglalkozást vezető tanár részére)
- a témába bevezető "sztori" (a diákok részére)
- szabadulószoba (kulcsfogalmakra koncentrálva)
- további kiegészítő feladatok, információk, "gyakorlásra", elmélyülésre
Fenntartható táplálkozás

1. elméleti bevezető ( a foglalkozást vezető tanár részére)
Óriási
kihívást jelent az emberiségnek, hogy a növekvő globális népesség számára
fenntartható forrásokból biztosítson egészséges élelmiszereket. A mind az
egyén, mind a bolygó egészségét biztosító táplálkozásra való áttérés 2050-ig
alapvető dietetikai változást igényel. A gyümölcs, zöldség, olajos magvak és
hüvelyesek globális fogyasztása meg kell, hogy duplázódjon, míg a vörös húsok
és a cukor fogyasztását felére kell csökkenteni. A növényi alapanyagú és kevés
állati összetevőt tartalmazó étrend nemcsak eleget tesz a korszerű táplálkozás
kívánalmainak, hanem azon törekvésnek is, hogy kedvező hatással bírjon a
környezetre.
Jelenleg, az ún. antropocén korban a
fenntartható forrásból származó egészséges étrend biztosítása jelenti a
legnagyobb kihívást mind a növekvő népesség, mind pedig a bolygó számára
Környezetünkre az étkezési szokásaink is hatással vannak, ezért kifejezetten fontos téma napjainkban a környezetvédelem és az egészséges életmód mellett a fenntartható táplálkozás és konyha. Pontosan mit is jelent, milyen előnyei és nehézségei vannak?
Mik a szabályai?
A fenntartható táplálkozás azt jelenti, hogy "valamit tenni kell". Célja, hogy az adott táplálék előállítása kevésbé legyen erőforrás-igényes, ne terhelje túl nagy mértékben a környezetet, ne fokozza az üvegházhatású gázok kibocsátását, tehát legyen kíméletesebb a környezethez. Tulajdonképpen azért teszünk, hogy a jövő generációjának is élhető maradjon a Föld. Alapvetően már azzal is segíthetünk fenntarthatóbbá tenni a konyhánkat, ha csupán használjuk azt, vagyis otthon főzünk és nem rendelünk, hiszen a vendéglátóipar kifejezetten nagy erőforrás-felhasználó. Ezen kívül érdemes előtérbe helyezni a könnyen emészthető ételeket, és csak annyit előállítani/megvásárolni, amit valóban megeszünk, így csökkenthetjük a kidobott ételek mennyiségét. Sajnos ez utóbbi is globális társadalmi probléma, hogy az ételt – ami a túlélésünket is szolgálja – nagy mennyiségben pazaroljuk.
Az átláthatóság érdekében szedjük pontokba mire érdemes figyelni, hogy
környezettudatosabb és fenntarthatóbb legyen a táplálkozás és a háztartás:
Hazai termékek
A nagy multik helyett vásároljunk kisebb termelőktől. Minél közelebbről származik az adott étel, annál jobb, hiszen annál kevesebbet utaztatták, ráadásul nagyobb az esély rá, hogy nem GMO-tartalmú a termék.
Háztáji termékek
Amennyiben lehetséges, vásárolj háztáji, szabadtartásban nevelkedett baromfit, és mellőzd a nagyüzemi, mélyalmos tartásban nevelkedett csirkéket és tojásaikat. Ugyanez vonatkozik a sertésre, marhára, tejtermékekre is.
Halakból is csak a hazait
Válasszunk hazai, édesvízi halat, ami sokkal egészségesebb, mint a fagyasztott, egzotikus társai. A tenger gyümölcsei között is találhatunk olyat, ami kevésbé terhelte meg a környezetet az előállítása során, ezeket a termékeket egy kék embléma, az MSC jelöli. Az MSC a Marine Stewardship Council-t jelenti, magyarra fordítva Tengeri Felügyeleti Tanács, a fenntartható halászatért alakult meg 1996-ban.
Étkezés az évszaknak megfelelően
Étkezzünk szezonálisan! Ez azért fontos, mert a szezonális ételeket nem kell külön kezelés alá vetni, hogy megérjenek, így alacsonyabb a CO2 intenzitásuk.
Növényi étrend
Ajánlott a kevesebb hús fogyasztása, de legalábbis a vörös húsok (marhahús, bárányhús) elhagyása. Inkább csirkét, halat vagy tojást fogyasszunk, mellé pedig növeljük a saláták, zöldségek, gyümölcsök és az olajos magvak arányát. Ez az apróbb változtatás a szokásainkban nagyjából negyedére segít csökkenti a CO2 kibocsátást és az ökológiai lábnyomunkat.
Méltányos kereskedői termékek
Amennyiben olyan termékre van szükség, ami Magyarországon nem termelhető (pl. kávé), akkor érdemes a méltányos kereskedelemből (fair trade) válogatni. Ezek a termékek a származó országbéli termelőket segítik és nem egy hatalmas vállalatot.
Fagyasztás a kulcs
A megmaradt ételeket tegyük fagyasztóba, így azt később még elfogyaszthatjuk és nem kell kidobni.
Volt, nincs csomagolás
Igyekezzünk csomagolásmentesen vásárolni, illetve újra felhasználható szatyrokat, zöldségtasakot beszerezni, esetleg táskába pakolni a megvásárolt ételeket. Ez a fenntartható táplálkozás megvalósításának az egyik leghatékonyabb eszköze.
Újrahasznosítás
Próbáljuk meg csökkenteni a hulladékaink mennyiségét, rengeteg dolgot lehet újra felhasználni!
Energiahatékony berendezések
Törekedjünk az energiatakarékos megoldásokra, az újonnan vagy használtan vásárolt készülékek, lámpák legyenek energiatakarékosak, csak azokat használjuk, amelyekre tényleg szükség van.
Árnyékba kerüljön a hűtő
A hűtőt lehetőleg hűvös helyre tegyük a lakásban, hogy kevesebb energiát kelljen használnia.
Hogyan tudjuk csökkenteni az étkezés során az ökológiai lábnyomunkat?
Az étrend és az ökológiai lábnyom kapcsolata a földterület és a felhasznált energia, mint természeti erőforrások okán kapcsolódik össze. Ezek az erőforrások végesek, ezért nagyon fontos az étkezésünkkel is tenni az ökológiai lábnyom csökkentéséhez. Ennek első és talán legfontosabb alapköve, hogy csökkentsük a pazarlást, ami jelentősen csökkenthető tudatos vásárlással és fogyasztással, valamint tárolással. Csak Magyarországon évente nagyjából 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik – tegyünk ellene!
A tudatos vásárláshoz hozzátartozik a több növényi alapú fehérje, így pl. a hüvelyes zöldségek vásárlása is, a rostban gazdag ételek fogyasztása. Ezek segítenek megtartani a teltségérzetet, így elkerülhető a túlzott ételfogyasztás, továbbá a magas növényi rost alapú étrend az, ami a legkevesebb üvegházhatású gázt bocsát ki. Figyelembe kell venni az ételek előállításakor felhasznált erőforrásokat is. Az állati eredetű élelmiszerek környezeti terhe jóval nagyobb, mint a növényeké, ezáltal az ökológiai lábnyoma is nagyobb. Érdemes még megnézni, hogyökológiai gazdálkodásból származzon a termék.
Hogyan lehet sütni, főzni fenntartható módon és hogy tároljuk az ételt?
A fenntarthatóságban sokat számít a felhasznált energia csökkentése is. Az ételek elkészítésénél és tárolásánál ez a következőket jelenti:
- Főzéskor mindenképpen használjunk fedőt, amivel akár 70%-kal csökkenthetjük a felhasznált energiát, ráadásul az étel is gyorsabban készen van
- Tésztafőzés esetén elég megvárni, míg felforr a víz, ezután elzárhatjuk a tűzhelyet, ha lefedjük a fazekat
- Főzés helyett pároljuk a zöldségeket. Ehhez jóval kevesebb víz kell, és kevesebb ideig is tart.
- A meleg, kész ételeket először hagyjuk kihűlni szobahőmérsékletig, majd csak ezután tegyük be a hűtőbe
- A sütőt nem kell mindig előmelegíteni, sőt le is kapcsolhatjuk hamarabb, mint ahogy elkészült az étel. Ha 5 perccel előbb kikapcsoljuk, attól a hőmérséklet még megmarad de rengeteg energiát meg lehet spórolni
- A hűtőt nem kell mindig telepakolni és nincs szükség a túlzott hűtésre sem. Az 5 fokos hőmérséklet már elegendő, hogy biztonságosan tároljuk az ételeket.
Hogy értelmezhető a fenntartható táplálkozás a főzés, étkezés után maradt hulladéknál?
Sajnos az élelmiszer-hulladékok legnagyobb részét nem az alapanyagok, hanem maradék készétel adja. A fenntartható táplálkozás része a hulladék megfelelő kezelése.
Természetesen a legalapvetőbb módszer a szelektív hulladékgyűjtés. Itt a felhasznált papír vagy műanyagcsomagolás, esetleg az üvegek is külön gyűjthetők, de érdemes tájékozódni a lakhely szerinti szabályokról. Sok helyen hetente vagy kéthetente elviszik a szelektív hulladékot, de vannak olyan lakóövezetek is, ahol ki vannak helyezve a hulladékgyűjtők, és neked kell odavinni.
A szerves hulladékot, családi ház esetén, érdemes komposztálni, és újra fel lehet használni a kertészkedés során. Ilyen maradékok a gyümölcs, zöldség, krumpli héja, kávézacc, összetört tojáshéj, az elszáradt, kiszáradt virágok, teafilterek. A kertes háznál még a lehullott gyümölcsök és a gallyak, az összegereblyézett fű és gaz is komposztálható, valamint kis mennyiségben a papír és a kezeletlen fahulladék is. A konyhai szerves hulladékot akár a malacoknak is oda lehet adni, ha vannak.
Ha több maradék van, akkor el lehet csomagolni és lefagyasztani, ha vendégek voltak, akkor el tudják vinni. Továbbá akár el is lehet ajándékozni, hiszen sokan vannak, akiknek nincs lehetőségük főtt ételt enni, csak ha valakitől kapnak.
- a témába bevezető "sztori" (a diákok részére)
- szabadulószoba (kulcsfogalmakra kiélezve)
Sztori: Egy középiskolai osztály tanulói vagytok és Erasmus+ - kirándulásra indultok az osztályfőnöknővel (aki egyben az élelmiszerismeretet is tanítja) Isztambulba. A tanárnő megtréfálja az osztályt azzal, hogy a nagy piacon szándékosan eltűnik az összes pénzetekkel. Kaptok tőle egy üzenetet, amiben elmondja: "Kedveseim, az lesz a feladatotok, hogy megtaláljatok! Különböző rejtvényeket kell megoldonotok és ha ügyesek lesztek, nem marad el a jutalom! Tudom, hogy helyén van az eszetek, fogjatok össze és úgy még könnyebb lesz a dolgotok! Ha megtaláltok, jutalmunk egy közös pizzázás lesz. Hajrá! u.i.: A dossziéban minden szükséges információt megtaláltok!"
Szabadulószoba
Beléptek az Hagia Sofia egyik gyönyörű csarnokába. (a cipőtöket vegyétek le!!!) Középen találtok egy asztalt, rajta 4 boríték: kék, sárga, piros, zöld, valamint papírfecnik, amikből húznotok kell, személyenként egyet-egyet. A húzott színek alapján csoportokba rendeződtök és kinyitjátok a saját borítékotokat (ami olyan színű, mint a húzott papírfecnitek). Minden borítékban találtok egy-egy összevágott képet, amit ki kell raknotok, mint egy puzzle-t.
Minden borítékban van 4 szó: 1, ami a képet jellemzi és 3 kakukktojás. A három kakukktojás száma adja meg a számítógép belépési jelszavát a következő feladathoz.
Beszéljétek meg a képeket és a hozzá tartozó magyarázatokat, keressétek meg a három kakukktojást és ez alapján generáljátok a számítógép belépő kódját. Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a képekre később még szükségetek lesz!




Fogalmak:
- hazai termék
- főleg növényi étrend
- ne pazarolj
- méltányos kereskedelem
kakukktojások:
- egzotikus
- fogyókúra
- olcsó
- feladat:
Lépjetek be a gépbe és nézzétek meg a videofilmet. Jól figyeljetek, mert a filmben látottakról kérdéseket fogok feltenni nektek. Ha megnéztétek, nyissátok ki a borítékot és válaszoljatok mindhárom kérdésre! Ha ügyesek lesztek, kaptok 3 számot, ezek adják a kódot a következő feladathoz! (Ha szükséges, megnézhetitek újra a filmet…)
https://youtu.be/FhGuBkNOBZk
Kérdések:
- Hányan ültek az asztalnál a családi vacsoránál (4)?
- Hány csirkecombot tud megenni a főszereplő egy vasárnapi ebédhez (1)?
- Hány megspórolt pénzérme került a perselybe a végén (6)?
· feladat
Egy boríték lakatját kell kinyitni, amiben Isztambul térképe és különböző nyilak vannak. Ezen a térképen kell elhelyezni a nyilakat, hogy megkapjátok a következő támpontot. Ha helyesen helyezitek fel a nyilakat a térképre (nem lesz nehéz!), találtok egy újabb feladatot.
(3 egyjegyű számra kell rájönnötök: ezek a számok fogják kinyitni a következő lakatot!)
· feladat:
Egy nagy borítékban két kisebb borítékot találtok :
1. sz. boríték: idézeteket, szövegeket találtok benne: ezeket kell helyesen párosítani a már kirakott képekkel és meghatározásokkal.
Idézetek:
- "Ebben az Pressó-ban a kávét fairtrade úton szereztük be.. A fairtrade, vagyis méltányos kereskedelem mozgalomnak az a fő célja, hogy a kávét termelő farmerek méltányos árat és biztos jövedelmet kapjanak az áruikért." (By malaya, Fairtrade Espresso)
- Ajánlott a kevesebb hús fogyasztása, de legalábbis a vörös húsok (marhahús, bárányhús) elhagyása. Inkább csirkét, halat vagy tojást fogyassz, mellé pedig növeld a saláták, zöldségek, gyümölcsök és az olajos magvak arányát. Ez az apróbb változtatás a szokásaiban nagyjából negyedére segít csökkenti a CO2 kibocsátást és az ökológiai lábnyomodat.
- Ha több maradék van, akkor el lehet csomagolni és lefagyasztani, ha vendégek voltak, akkor el tudják vinni. Továbbá akár el is lehet ajándékozni, hiszen sokan vannak, akiknek nincs lehetőségük főtt ételt enni, csak ha valakitől kapnak.
- Amennyiben lehetséges, vásárolj háztáji, szabadtartásban nevelkedett baromfit, és mellőzd a nagyüzemi, mélyalmos tartásban nevelkedett csirkéket és tojásaikat. Ugyanez vonatkozik a sertésre, marhára, tejtermékekre is.
2. számú boríték: Már közel vagytok a jól megérdemelt jutalomhoz, a finom ebédhez. Ehhez már csak egy utolsó feladatot kell megoldanotok. A képen meg kell találnotok azt az egy mondatot, ami a lényege ennek az egész foglalkozásnak, amire itt is szeretném felhívni a figyelmeteket!
Azért van egy kis segítség: egy idézet a borítékban:
"Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan. "
(Antoine de Saint-Exupéry)
… a borítékban van egy kép és egy varázspálca…
A képen lévő szöveget láthatatlan tollal írjuk a kép alá, rá kell jönniük, hogy a toll végében van egy UV-lámpa, és azzal kell megvilágítaniuk a szöveget!

- Kiegészítő kvíz feladatok (Oktatási segédlet a méltányos kereskedelem tanításához Segédanyag a fair trade, azaz a méltányos kereskedelem közoktatásba való beillesztéséhez 2016.)
Viszlát jövő hétig, amikor a fenntartható divattal fogunk foglalkozni! Vigyázzatok magatokra, üdv.: A.